AMSTERDAM – Vlamingen zijn weer aan het twijfelen gebracht of hun Vlaamse minister van Begroting, Philippe Muyters, wel kan rekenen.

De minister verstrekte vrijdagochtend cijfers over bepaalde kostenposten, om deze later op de dag weer in te trekken. Dit meldt de Belgische zakenkrant De Tijd vrijdag.

Muyters maakte vrijdagochtend bekend dat de zogeheten Vlaamse verwijlintresten, de kosten die worden gemaakt als een factuur te laat betaald wordt, van de Vlaamse overheid waren gestegen naar 9,8 miljoen euro.

Later kwam de minister daarop terug. Een instelling van de Vlaamse overheid zou een verkeerd cijfer hebben ingevuld. Hierdoor zou het bedrag op 7,9 miljoen euro uitkomen. “Ik verontschuldig mij voor deze menselijke fout”, verklaart Muyters.

Toch is 7,9 miljoen ook niet het correcte bedrag. Volgens de minister zouden bepaalde kosten eigenlijk niet moeten worden meegeteld. Hierdoor komt het bedrag nog eens 2,2 miljoen euro lager uit.

Geschiedenis

Muyters kent een geschiedenis van rekenfouten. Nadat hij meerdere keren verkeerde cijfers openbaar had gemaakt, kreeg hij kritiek uit van Vlaamse politici dat hij niet kon rekenen.

In het Vlaamse parlement zou hij dat rechtzetten. In dit filmpje uit 2009 is te zien hoe de minister een sommetje doet en zo weer een blunder begaat.

“Ik kan tellen en ik zal blijven tellen. 117 miljoen bestaat uit 72 en 35. Voor degene die kunnen tellen is 35 en 72, 117”, verklaarde hij abusievelijk.