HAARLEM - Een groep grote banken en obligatiehouders heeft een rechtszaak tegen de juridische vertegenwoordigers van de failliete IJslandse bank Landsbanki verloren.

Ook zij hadden nog geld tegoed van de omgevallen bank en vonden dat ze bij de verdeling van de boedel gelijk behandeld moesten worden als andere schuldeisers, zoals de Nederlandse overheden.

De provincie Noord-Holland en een reeks Nederlandse gemeenten hebben als depositohouder een voorrangspositie bij de verdeling van de boedel boven gewone schuldeisers.

De banken en obligatiehouders wilden als schuldeisers via een rechtszaak een zelfde behandeling afdwingen. De IJslandse rechtbank stelde hen in het ongelijk, zo maakte de provincie Noord-Holland vrijdag bekend.

Representatief

De provincie Noord-Holland en de Nederlandse gemeenten, verenigd in de zogenoemde Noord-Hollandgroep, hadden de gemeenten Alphen aan den Rijn en Dordrecht naar voren geschoven om in dit proces als verweerder op te treden namens de groep.

''Hun zaken zijn representatief voor het geheel'', legde een woordvoerder uit. ''De overige leden van de groep komen ook nog aan bod. De verwachting is dat de rechtbank in al die zaken eenzelfde uitspraak zal doen.''

Zo'n twaalf gemeenten, een samenwerkingsverband van gemeenten, een waterschap en de provincie Noord-Holland hadden samen vele miljoenen ondergebracht bij Landsbanki dat in Nederland opereerde onder de naam Icesave. Dordrecht had 8 miljoen euro uitstaan, Asten 1 miljoen euro.

Amstelveen

De gemeente Amstelveen had als gemeente het meeste uitstaan, ongeveer 15 miljoen euro, op de voet gevolgd door Pijnacker-Nootdorp met 12 miljoen euro. De provincie Noord-Holland had er 78 miljoen euro geparkeerd.

De banken en obligatiehouders kunnen nog wel in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank.Dat moeten ze dan binnen twee weken doen.