BRUSSEL - De stresstesten op Ierse banken zijn zeer rigoureus uitgevoerd en de noodlijdende banken zullen de financiële markten geen nieuwe verrassingen meer opleveren. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie vrijdag gezegd.

Donderdag werd bekend dat de vier grootste banken van Ierland in totaal nog 24 miljard euro aan extra noodfinanciering nodig hebben.

De 35 miljard euro voor de Ierse banken die is vrijgemaakt door de EU en het IMF is dus ruimschoots toereikend om aan die behoefte te voldoen, aldus woordvoerder Amadeu Altafaj.

''Met de duidelijke visie die gisteren is gepresenteerd in termen van herstructurering van de bankensector denk ik dat de markten gerustgesteld kunnen zijn dat er geen verdere verrassingen komen.

De strengheid waarmee de testen zijn uitgevoerd is een belangrijke ontwikkeling waarmee rekening gehouden moet worden'', aldus de zegsman.

Onafhankelijkheid

Bankconcern Bank of Ireland denkt uit handen van de overheid te blijven en zijn onafhankelijkheid te kunnen bewaren. De Ierse bank liet vrijdag weten in staat te zijn voor de zomer zelf 5,2 miljard euro op te halen, zo meldde de BBC.

Dat is volgens de stresstest die de Ierse banken hebben ondergaan wat Bank of Ireland nodig heeft om zijn kapitaalpositie te verbeteren.

De hoop dat Bank of Ireland, dat nu al voor 36 procent in handen van de staat is, in meerderheid een private instelling blijft, stuwde de koers op de beurs vrijdag sterk. Het aandeel steeg ruim 55 procent.

Staatsbelang

Het aandeel van Allied Irish Banks, een andere instelling die de stresstest heeft ondergaan, steeg 10 procent. Deze bank is al voor het grootste deel in handen van de overheid en het staatsbelang zou nog vergroot kunnen worden.

De koersstijging wordt volgens analisten verklaard doordat Allied Irish, samen met Bank of Ireland, is aangewezen als een van de twee 'pilaren' waar het Ierse banksysteem na een stevige herstructurering op zal steunen.

Kredietwaardigheid

Verder werd vrijdag bekend dat Standard & Poor's zijn waardering van de kredietwaardigheid van Ierland met een stap heeft verlaagd tot BBB+.

Investeerders in Ierse staatsobligaties zouden volgens S&P wel eens kunnen verliezen onder de voorwaarden die worden gesteld in een nieuw reddingsplan voor de euro.

Tegelijkertijd noemde S&P de vooruitzichten voor Ierland 'stabiel'. Dat betekent dat een verdere verlaging van de waardering onwaarschijnlijk is op de korte termijn.

Dossier Eurocrisis