AMSTERDAM – Een miljoenenfraude met afgedankte euromunten is aan het licht gekomen door het optreden van een stewardess van Lufthansa.

Stewards en stewardessen van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa zouden jarenlang miljoenen euromunten in hun handbagage gesmokkeld hebben, meldt de Duitse krant Bild.

De beschadigde euromunten waren door de Duitse Bundesbank geheel waardeloos gemaakt door de binnenring te verwijderen. Normaal gesproken worden die munten omgesmolten door een schroothandelaar.

Die verkocht de munten echter aan een bende, die ze naar China smokkelde en daar liet repareren tot bruikbare eurostukken. Vervolgens werden die munten door cabinepersoneel van Lufthansa weer terug gevlogen naar Duitsland.

Zware handtas

Tussen 2007 en 2010 zou voor zo'n 29.000 kilo aan munten zijn verscheept. De fraude kwam aan het licht, nadat een douanier zag dat een stewardess haar tas nauwelijks van de grond kreeg. In haar bagage werd een flinke lading muntstukken van 1 en 2 euro aangetroffen.

Waarschijnlijk ronselde een bende het cabinepersoneel van Lufthansa, omdat zij zonder problemen ongelimiteerd bagage mee kunnen nemen.

Inmiddels zijn volgens de Duitse krant zes mensen aangehouden, onder wie vier Chinezen. Het zou gaan om minstens 25 daders. Lufthansa heeft een onderzoek ingesteld naar bepaalde werknemers, maar doet daar geen verdere uitspraken over.