AMSTERDAM - De Britse Resuscitation Council heeft een app uitgebracht die als een geheugensteuntje voor artsen werkt. Vooral onder stresssituaties kunnen doktoren onder meer de juiste dosering vergeten. Een test toonde recent dat de app prestaties verbetert.

De iPhone-app iResus zou, zo meldt wetenschappelijk tijdschrift Anaesthesia, de prestaties van artsen in een gesimuleerd noodscenario substantieel verbeteren, vergeleken met een controlegroep zonder toegang tot de applicatie. Er deden 31 artsen in opleiding mee aan het onderzoek, dat onder meer situaties met hartstilstanden nabootste.

iResus dicteert hoe doktoren standaardprocedures moeten volgen en doet daarnaast doseringssuggesties, of het nu om de behandeling van kinderen, pasgeborenen of volwassenen gaat. Waar nodig, zijn afbeeldingen ingesloten om de juiste handelingen te tonen.

Ook voor burgers

De app zou niet slechts geschikt zijn voor medische specialisten. Het programma bevat ook EHBO-instructies voor burgers, waardoor het volgens de maker een potentieel levensreddend hulpmiddel is. iResus zal in de toekomst uitgebreid praktijktests ondergaan in Britse ziekenhuizen en klinieken.