AMSTERDAM - Het salaris van topbestuurders in Nederland is weer terug op het niveau van voor de kredietcrisis. De gemiddelde inkomsten (opgebouwd uit onder meer salaris, bonus en opties) stegen vorig jaar met 16 procent tot 3,1 miljoen euro.

Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Volkskrant naar de salarissen van bestuursvoorzitters bij 21 van de 25 ondernemingen die aan de AEX zijn genoteerd.

Shell-topman Peter Voser verdiende het meest, 10,5 miljoen euro. Hij wist zijn salaris met 33 procent te verhogen dankzij een hoge aandelenbonus.

Ad Scheepbouwer van KPN staat met 7,9 miljoen euro op de tweede plaats. Klaas Wester van Fugro kreeg ruim 5 miljoen euro en eindigde als derde.

Bonussen

Met de salarissprong weten de topmensen hun inkomensverlies van de afgelopen twee jaar te compenseren. In 2008 en 2009 ging de totale beloning bij de bestuurders met ongeveer 20 procent omlaag.

De grote salarisschommelingen worden veroorzaakt door bonussen en optie- en aandelenwinsten. De bonussen in het bedrijfsleven zijn in 2010 na twee magere jaren weer gestegen.

De bestuursvoorzitters zagen hun gemiddelde jaarbonus met 40 procent stijgen tot 935.000 euro. Het vaste jaarsalaris van de topmannen bleef met gemiddeld 890.000 euro nagenoeg gelijk.