SLIEDRECHT - Het maritieme bedrijf IHC Merwede zoekt in binnen- en buitenland naar geschikte overnameprooien. Het bedrijf verwacht nog dit jaar een of twee bedrijven te kunnen inlijven. Dat zei directeur Goof Hamers in een toelichting op de vrijdag gepubliceerde jaarcijfers 2010.

IHC Merwede, specialist in het bouwen van schepen en apparatuur voor de bagger- en offshoresector, realiseerde vorig jaar een omzet van 1 miljard euro, tegen een recordomzet van 1,13 miljard euro in 2009. De nettowinst sprong omhoog van 57 miljoen euro naar 99 miljoen euro.

''Wij hebben door de crisis heen de omzet redelijk op peil weten te houden’’, stelt Hamers. Dat de winst fors steeg, komt vooral doordat het bedrijf contracten sloot in gunstige tijden en goedkoop de benodigde materialen inkocht, aldus de topman.

Kracht

De internationaal opererende onderneming vertrouwt er met een orderportefeuille van 1,17 miljard euro op dat de omzet dit jaar met zeker 5 procent stijgt, en dat ook de winst hoger uitvalt.

IHC Merwede wil groeien op eigen kracht, maar ziet vooral ook mogelijkheden in het kopen van bedrijven die specifieke technologische kennis in huis hebben, dan wel bijzonder materieel fabriceren.

Verder is het bedrijf van plan meer productiecapaciteit te ontwikkelen in lagelonenlanden in Azië. ''De geavanceerde equipement en schepen blijven wij in Nederland doen’’, aldus Hamers.

Zeebodem

IHC Merwede, dat wereldwijd 3000 werknemers telt, ontwerpt en bouwt voor de baggersector en de olie- en gasindustrie.

Daarnaast is het bedrijf actief als leverancier en dienstverlener aan bedrijven die delfstoffen als ijzererts, fosfaat, koper, goud en zilver winnen uit de zeebodem. De onderneming verwacht dat deze activiteit in de toekomst een grote vlucht neemt.

Deme

Onlangs richtte de Nederlandse onderneming met de Belgische baggeraar Deme de gezamenlijke onderneming Oceanflore op, die de boer opgaat om mijnbouwbedrijven te interesseren in het winnen van delfstoffen uit de zeebodem op een diepte van 1 tot 3 kilometer.

De partners mikken op een omzet die binnen enkele jaren kan oplopen tot bijna een half miljard euro.