AMSTERDAM - De Nederlandse regering moet nu beslissen hoe en wanneer de hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft om te voorkomen dat er onzekerheid ontstaat bij de verschillende marktpartijen.

Dat zei DNB-president Nout Wellink donderdag tijdens de presentatie van het jaarverslag. De hypotheekrenteaftrek is een belangrijke reden dat banken veel leningen hebben uitstaan.

''Hierdoor vermindert de prikkel tot vroegtijdige aflossing. Verder heeft de hypotheekrenteaftrek een verhogend effect op de huizenprijzen en dus op de gemiddelde omvang van een hypotheek'', aldus de centralebankpresident.

Onderzoekers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) leverden maandag ook al kritiek op de hypotheekrenteaftrek.

Verstoring

Zij vinden dat de renteaftrek de Nederlandse huizenmarkt verstoort. Het IMF adviseert de Nederlandse regering daarom de mogelijkheden om hypotheekrente af te trekken, geleidelijk te verminderen.

Volgens Wellink moet er duidelijkheid komen over de mogelijke afschaffing van de hypotheekrenteaftrek, zodat marktpartijen niet in de problemen komen.

''Je kunt aangeven om de renteaftrek bijvoorbeeld in 2020 of in 2030 af te schaffen, zodat de verschillende partijen zich daarop kunnen voorbereiden.''

Kritisch

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën is kritisch over uitlatingen van DNB-president Nout Wellink over de hypotheekrenteaftrek.

''Brisant'', zei Weekers donderdag, gevraagd om een reactie. Weekers: ''Het was toch diezelfde Nout Wellink die een tijdje geleden nog zei dat dit niet het moment is om de hypotheekrenteaftrek ter discussie te stellen. De woningmarkt heeft rust nodig en is er niet bij gebaat dat elke keer het debat over de aftrek weer oplaait. Daarmee jaag je potentiële kopers de stuipen op het lijf.''

Weekers zegt dat hij Wellink niet de maat wil nemen en dat die moet zeggen wat hij verstandig vindt. ''Maar ik zeg wat ik verstandig vind.''