DUBLIN - De genationaliseerde Ierse bank Anglo Irish Bank heeft in 2010 een recordverlies geleden van 17,7 miljard euro. Dat heeft het bankbedrijf donderdag bekendgemaakt, vooruitlopend op de uitkomsten van stresstests voor de Ierse bankensector later op de dag.

Het verlies is iets groter dan verwacht en is inclusief bijzondere afschrijvingen van 7,8 miljard euro en een boekverlies op de verkoop van bezittingen van 11,5 miljard aan de National Asset Management Agency (NAMA).

Dat is een zogenoemde 'bad bank' die probleemkredieten overneemt van banken die in zwaar weer zijn gekomen. Anglo Irish Bank leed in 2009 een nettoverlies van 12,7 miljard euro.

Steun

''De bank blijft volledig in eigendom van de overheid en blijft profiteren van voortdurende steun'', aldus het bankconcern in een toelichting. Het afgelopen jaar was volgens Anglo Irish ''wederom een bijzonder moeilijk jaar voor zowel de bank als de Ierse economie''.

Ierland verstrekte de afgelopen twee jaar voor meer dan 29 miljard euro aan noodkredieten aan Anglo Irish om de bank overeind te houden. De Ierse banken kwamen de afgelopen jaren zwaar in de problemen door het uiteenspatten van de vastgoedzeepbel in het land. Veel Ieren hebben nog steeds grote moeite om aan hun hypotheekverplichtingen te voldoen.

De centrale bank van Ierland publiceert later op de dag de uitkomsten van stresstests van vier financiële instellingen in het land, onderzoeken om de financiële gezondheid te meten.