Soms is de leider de lijder en het leed voltrekt zich pas echt als de lijdende leider zich dit niet realiseert.

Toch komt dit feit voor en soms meer dan we ons realiseren. Leiderschap is niet iets wat iedereen gegeven is en niet iets dat je kunt creëren. Maar als je leider bent zonder leiderschap, en dat komt ook echt veel voor, dan zijn de rapen pas echt gaar.

We wekken met het bovenstaande de suggestie dat er relatief veel slechte leiders rondlopen en zo zien wij het ook. Het lijkt er inmiddels op dat velen leidersfuncties ambiëren en zien als een te volgen carrièrepad of zelfs een must om een gevoel van succesvol zijn te creëren.

Die leidersfunctie in te vullen om carrière te maken is fout. Een carrièrepad volgen om je te ontwikkelen en verder te bekwamen in de rol van bijvoorbeeld de leider is prima, maar niet om “baasje” te kunnen zijn, de macht, het geld of de bijbehorende status.

Slechte leiders

Natuurlijk zal menig leider dit niet toegeven, maar gegeven het feit dat er daadwerkelijk zoveel slechte leiders rondlopen, kan het niet anders dan dat dit het geval is. Je gaat immers niet voor je lol in een energievretende functie werken waar je niet goed in bent. De leider als lijder is hiermee geboren.

Dat dit vervelend is voor de persoon is kwestie is helemaal waar, maar daar heeft hij/zij immers zelf (on-)bewust voor gekozen. Anders is het voor het bedrijf waar hij/zij leider van is. Daar heeft de onderneming last van, maar ook het personeel en eventuele aandeelhouders.

En als mensen niet van nature die leiderschapskwaliteiten hebben, wordt er op een krampachtige manier gewerkt. Zo krijg je bijvoorbeeld de controlefreak, die alleen maar continu alles controleert en over schouders van andere managers kijkt om zo de touwtjes in handen te houden. Of de man of vrouw in kwestie gaat van alles zelf doen, omdat hij/zij dan zeker weet dat het goed gaat ja ja…

Natuurlijk overwicht

De leider die geen lijder is, heeft een natuurlijk overwicht, omringt zich met de juiste mensen die elkaar aanvullen en laat een directie- of managementteam optimaal renderen. En als dit team optimaal rendeert, renderen de lagen daaronder namelijk ook. Om vervolgens met eenzelfde uitkomst uit te komen bij de cijfers van de onderneming.

Daarmee niet gezegd dat de leider niets hoeft te doen, maar als hij/zij de laag onder zich goed plaatst, heeft de leider het helemaal niet zo moeilijk. Natuurlijk moet je er zijn voor de onderneming en de mensen (in goede en slechte tijden) en ben je het boegbeeld. Maar is dat moeilijk? 

Niet voor de leider die natuurlijke leiderschapskwaliteiten heeft. Hopelijk zet dit wel wat mensen aan het denken en ook het feit dat leider zijn niet altijd zaligmakend is. Wat moet een onderneming immers zonder bijvoorbeeld specialisten.

Je pad volgen en doen waar je echt goed in bent is belangrijker, leuker en geeft uiteindelijk meer voldoening en inhoud dan status en macht.

Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger zijn eigenaar van Janus Kizuna en oprichters van Stichting Legatio. Zij herstructureren bedrijven en bieden persoonlijke begeleiding aan ondernemers en particulieren. De organisaties zijn ook terug te vinden op Twitter.