PEKING - Frankrijk wil als leider van de G20 op zoek naar een nieuwe economische orde die de wereldeconomie minder afhankelijk moet maken van de dollar. Op een speciale conferentie die donderdag in het Chinese Nanjing van start gaat, lijkt de Franse president Nicolas Sarkozy echter weinig medestanders te gaan vinden.

Sarkozy wil dat andere valuta, zoals de euro en ook de Chinese yuan, een grotere rol gaan spelen en meer evenwicht brengen in de internationale economie. Hij denkt daarin met China, dat de afgelopen jaren vaak kritisch was op de overheersende rol van de dollar, een partner te hebben gevonden.

Niets blijkt minder waar. De Chinese regering deed in de aanloop naar de bijeenkomst hard haar best het grootste deel van de verantwoordelijkheid bij Frankrijk te leggen. Frankrijk is de organisator, China levert alleen de locatie, zo liet het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Wisselkoerssysteem

''China ziet niet veel ruimte voor vooruitgang in de G20 onder Franse leiding'', zei een Chinese econoom tegen persbureau Reuters. ''Het enthousiasme voor veranderingen aan het wisselkoerssysteem is niet meer zo groot.''

Frankrijk wil op het congres in de voormalige hoofdstad van China achter gesloten deuren de basis leggen voor grote veranderingen in de wereldeconomie. Sarkozy kondigde in januari bij zijn aantreden als voorzitter van de G20 aan het internationale financiële systeem te willen verbeteren en speculatie op voedselmarkten aan banden te willen leggen.

China nodig

Aan de vooravond van de top van de rijkste landen op aarde deed Sarkozy nog wel zijn best de Chinezen te paaien. ''Frankrijk heeft China nodig om vooruitgang te boeken op alle belangrijke thema's, van grondstoffenprijzen tot het terugdringen van speculatie'', zei hij woensdag na een gesprek met de Chinese president Hu Jintao. Die ging hier echter nauwelijks op in.

China zit in een lastig parket. Het beschikt over enorme buitenlandse valutareserves, die naar schatting voor twee derde uit dollars bestaan. Een afwaardering van de dollar zou het land dan ook veel schade berokkenen. Volgens Chinese economen is China daarom zeker niet op zoek naar een radicale verandering.

Voor Nederland neemt minister Jan Kees de Jager (Financiën) de honneurs waar. De uitnodiging is een kleine opsteker voor de regering, die sinds Jan Peter Balkenende afzwaaide als premier werd gepasseerd door de G20. Nederland is geen vast lid van de G20, maar mocht in de crisisjaren 2008 en 2009 als gast aanschuiven.