AMSTERDAM - Een fiets was nog nooit zo makkelijk veilig weg te zetten. Ontwerper Bach Nguyen bedacht een fietsslot dat in het stuur is geïntegreerd.

Designers besteden vaak aandacht aan de esthetiek van hun ontwerp. Het is de discipline functioneel design waarbij designers echt oplossingen voor problemen bedenken. De 'Handlebar Bike Lock' van Nguyen is in deze categorie te plaatsen.

De ontwerper voorziet een stuur dat naar beneden te drukken is, en waarna de stalen kabels aan de zijkant uit het stuur te trekken zijn. De hendels zijn weer aan elkaar te klikken.

handlebar-bike-lock

Concept

Dat innovatie soms voor handen ligt bewijst Nguyen met zijn ontwerp. Hoewel het een concept betaamt, toont Nguyen aan dat een fiets op slot zetten niet per se met een groot en onhandig fietsslot hoeft. Door het slot in het stuur te integreren zit de gebruiker nooit meer verlegen om een fietsslot.

Het is nog de vraag of fietsfabrikanten het systeem van Nguyen zien zitten. Naast dat het het productieproces van een fiets drastisch moet veranderen, wordt er ook geen aandacht besteed aan de beveiliging van andere onderdelen, zoals de wielen.