MADRID - Het leven voor de Spanjaarden is iets goedkoper geworden. De inflatie is in maart iets afgezwakt tot 3,3 procent, van 3,4 procent in de voorgaande maand. Dat heeft de Spaanse overheid woensdag bekendgemaakt.

Vorige maand liep de inflatie op tot het hoogste niveau sinds oktober 2008, vooral door de scherp gestegen brandstofprijzen.

In januari kwam de geldontwaarding nog uit op 3 procent. Premier José Luis Rodríguez Zapatero zei onlangs dat de hoge inflatie zorgwekkend is, maar dat deze de komende maanden waarschijnlijk zou afnemen.

De centrale bank van Spanje voorziet dat de inflatie tegen het einde van jaar zal stabiliseren rond de 1,7 procent.

Bezuinigingen

De economie van het land groeit volgens de centrale bank met 0,8 procent dit jaar en 2,5 procent in 2012, ruim minder dan de verwachting van de overheid. De regering voorspelde eerder dat de groei voor 2011 en volgend jaar op respectievelijk 1,3 en 2,5 procent zou uitkomen. Economen gingen er ook al van uit dat de groei aanzienlijk lager uitkomt door de forse bezuinigingen die worden doorgevoerd.

Daarmee wil Spanje voorkomen dat de financiële problemen van het land uit de hand lopen. In combinatie met de hoge werkloosheid zet die sanering waarschijnlijk een forse rem op de bestedingen van consumenten.

Spanje kampt met een werkloosheid van ruim 20 procent. Dat is veruit het hoogste percentage in de eurozone. Vorig jaar is de Spaanse economie, de op vier na grootste in Europa, voor het tweede achtereenvolgende jaar gekrompen.