ROTTERDAM - Energiebedrijf Eneco, dat onlangs aankondigde prijsvechter Oxxio te willen overnemen voor 72 miljoen euro, heeft een lastig jaar achter de rug. Het bedrijf boekte 141 miljoen euro winst in 2010, een daling van ruim 20 procent ten opzichte van 2009.

Het niet doorgaan van de splitsing van het energieproductie- en leveringsbedrijf kostte Eneco miljoenen euro's. Ook kampte het energiebedrijf met felle concurrentie, een matige economische groei en sterk schommelende prijzen.

Desondanks spreekt bestuursvoorzitter Jeroen de Haas van een ''goed resultaat in 2010''. Het bedrijfsresultaat bleef stabiel op 274 miljoen euro en tegelijk investeerde Eneco afgelopen jaar flink in de netten en gascentrales.

Joulz

Eneco is nog een van de weinige zelfstandige energieleveranciers in Nederland. Concurrenten Nuon en Essent werden eerder door grote buitenlandse energieconcerns overgenomen.

De omzet daalde met 6 procent naar 4,9 miljard euro door lagere tarieven en een lagere omzet bij Joulz, het infrabedrijf van Eneco. Hier werd een reorganisatie doorgevoerd waarbij 125 werknemers hun baan verloren. Bij Eneco werken in totaal ongeveer 7000 mensen.

Voor 2011 verwacht Eneco een licht positieve ontwikkeling van het resultaat, uitgaande van de huidige marktomstandigheden.