AMSTERDAM - Het overschot aan vlees- en botresten na de verwerking van dieren kent wellicht een nieuwe bestemming. Amerikaanse wetenschappers maakten van vleesbeendermeel biologisch afbreekbaar plastic.

De wetenschappers aan de Clemson University in South Carolina stellen dat hiervoor minder schadelijke stoffen als petroleum en gas gebruikt hoeven worden.

Vleesbeendermeel bestaat uit gedroogde en gemalen vlees- en botresten. Tot aan de uitbraak van gekkekoeienziekte (BSE) in 1997 werd dit vooral gebruikt als proteïnerijk voedsel voor vee. In Amerika eindigt dit product, meer dan vier miljard kilo per jaar, vooral op stortplaatsen.

'Duurzaam'

Het vleesbeendermeel is het hoofdbestanddeel van de plastic, maar het wordt aangevuld met polymeren. Deze worden gebruikt in onder andere snowboards. De combinatie van vleesbeendermeel en de polymeer is echter niet duurzamer dan de polymeer zelf. Dit komt door de toevoeging van chemicaliën om de verspreiding van BSE tegen te gaan.

De onderzoekers stellen wel dat de nieuwe plastic wel deels biologisch afbreekbaar is. Het zou daarom een oplossing voor de verspilling van dierenresten kunnen betekenen.