AMSTERDAM - De Portugese demissionaire premier Jose Socrates heeft dinsdagavond laat bevestigd dat de regering, ondanks de druk van de markten, geen plannen heeft om zich te wenden tot het Europese noodfonds, de European Financial Stability Facility (EFSF).

Socrates legde de schuld voor de Portugese politieke crisis wederom neer bij de oppositie. "Er is een politieke crisis toegevoegd aan de financiële crisis, waardoor er meer onzekerheden zijn en waardoor de markten reageren op de wijze die we nu zien", zei Socrates tegen verslaggevers.

"Ik word er moe van te zeggen dat de regering geen intenties heeft zich te wenden tot het noodfonds", voegde de demissionaire premier daaraan toe.

Ontslag

Socrates diende vorige week zijn ontslag in nadat het parlement een nieuw pakket aan bezuiningingsmaatregelen, waarop aangedrongen was door Europese beleidsmakers, had weggestemd. Vervroegde verkiezingen zullen waarschijnlijk eind mei of begin juni plaatsvinden, waarbij Socrates tot die tijd als demissionair premier aanblijft.

Sinds vorige week is Portugal neerwaarts hergewaardeerd door twee verschillende kredietbeoordelaars, waaronder S&P, welke de rating van Portugal in minder dan een week zelfs twee keer neerwaarts heeft bijgesteld.

Het land staat op het punt zijn kredietwaardigheidsstatus voor het eerst te verliezen, waardoor veel beleggers vrezen dat Portugal zich op korte termijn zal wenden tot het Europese noodpakket om daarmee de stijgende financieringskosten tegen te gaan.