LONDEN - De Nederlandse banken hebben in grote lijnen over twee jaar de staatssteun afgelost. Die verwachting sprak kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) dinsdag uit.

In de jaren 2008 en 2009 kregen ABN Amro, Aegon, ING en SNS Reaal miljarden euro's aan staatssteun om de klappen van de crisis op te vangen. ''In 2010 verbeterde de winstgevenheid. We verwachten een stabilisatie in 2011 en zien ruimte voor een verdere verbetering vanaf 2012'', aldus kredietanalist Alexandre Birry van S&P.

Het tempo waarin de financiële concerns het zonder steun kunnen stellen, hangt onder meer af van de marktomstandigheden en, in sommige gevallen, eisen die de Europese Commissie heeft gesteld.

ING

Zo moet ING zich splitsen in een bank en een verzekeringsbedrijf. Het concern bereidt zich voor op de verkoop of een beursgang van de verzekeringstak en de aflossing van de restschuld aan Den Haag.

Bij het genationaliseerde ABN Amro wordt gewerkt aan een beursgang in 2014. ''Een belangrijke mijlpaal'', aldus S&P. De kredietbeoordelaar denkt dat SNS Reaal ook haast zal maken met het aflossen van de staatssteun en dat de bankverzekeraar een groot deel van zijn portefeuille commercieel vastgoed afstoot.

Het is voor S&P nog onduidelijk of wet- en regelgeving voor de sector, waaraan nog gewerkt wordt, in de toekomst kan voorkomen dat banken staatssteun nodig hebben.