LISSABON - De Portugese economie krimpt dit jaar met 1,4 procent. Deze voorspelling bracht de Portugese centrale bank dinsdag naar buiten. Eerder had de centrale bank nog gezegd op een krimp van 1,3 procent te rekenen.

Portugal verkeert in een moeilijke financiële situatie en kampt met een groot overheidstekort. Een krimpende economie brengt de staatsinkomsten nog verder omlaag.

Waarnemers denken dat het land binnenkort hulp moet vragen van de Europese Unie en het IMF. De Portugese regering, die vorige week is gevallen, heeft steeds tegengesproken een hulpverzoek te willen indienen.

Volgend jaar

Volgens de centrale bank zou de krimp van de economie zich ook kunnen uitstrekken naar 2012. Dat zou het gevolg zijn van de strenge bezuinigingsmaatregelen die de overheid moet nemen om de financiën beter op orde te krijgen. Voor heel 2012 voorspelde de centrale bank een bescheiden groei van 0,3 procent.

Volgens de centrale bank is het echter noodzakelijk om verdere strenge bezuinigingen door te voeren om de doelstellingen voor het verkleinen van het overheidstekort voor dit jaar nog te halen.

De val van de Portugese regering was het gevolg van de afwijzing door het parlement van nieuwe bezuinigingsmaatregelen. Als het land zich moet wenden tot het Europese noodfonds en het IMF, krijgt het zeer strikte bezuinigingsdoelstellingen opgelegd.