TILBURG - Winkeliers werken gemiddeld een dag per week voor niets, omdat winkeldiefstalpreventie zoveel kost. Dat kan anders, denkt onderzoekster Jeske Nederstigt.

Door goed te kijken naar het gedrag van winkeldieven, kunnen winkeliers veel geld besparen, stelt ze.

Uit eerder onderzoek blijkt dat in 2009 winkeldiefstal de Nederlandse detailhandel 325 miljoen euro kostte. Reden genoeg om winkels goed te beveiligen.

Maatregelen

''Vaak wordt niet goed nagedacht over de effecten van beveiligingsmaatregelen. Dan worden bijvoorbeeld dure bewakers ingezet terwijl waarschuwingsbordjes misschien ook werken'', aldus Nederstigt maandag.

''In het model dat ik gebruik, het triademodel, kijk ik naar de interactie van drie factoren: motivatie, capaciteit en gelegenheid. In welke mate zijn mensen gemotiveerd om te stelen, hebben ze de kennis en de vaardigheden om dat te doen en laten de omstandigheden dat toe."

"Bij het meten of schatten van deze factoren wordt gekeken naar de combinatie potentiële dader, het te stelen product en de winkelcontext.”

Camera's

Winkeliers die veel last hebben van diefstal door scholieren zijn mogelijk niet gebaat bij het ophangen van beveiligingscamera's. ''De motivatie van scholieren ligt vaak in de groepsdruk. Jongeren die elkaar uitdagen om wat te stelen. Als er een beveiligingscamera hangt, is de kick nog groter."

"Het is dan efficiënter om de scholieren vriendelijk aan te spreken als ze de winkel binnenkomen of om op school een praatje te houden over de gevolgen van winkeldiefstal. Zo kweek je sympathie bij de scholieren en zullen ze niet zo snel bij je stelen'', aldus Nederstigt.

Nederstigt promoveert op 30 maart op haar bevindingen. Ze gaat samen met winkeliers kijken hoe haar triademodel daadwerkelijk toegepast kan worden om winkeldiefstal terug te dringen.