LONDEN - De Ierse regering wil een nieuwe overeenkomst sluiten met de Europese Centrale Bank (ECB) over financiële steun aan de Ierse bankensector. Dat meldt de zakenkrant Financial Times maandag.

Dublin wil met de ECB een nieuwe steunregeling van 60 miljard euro voor de middellange termijn overeenkomen, aldus de krant. Die moet de huidige noodfinanciering ter waarde van 70 miljard euro van de Ierse centrale bank aan de bankensector gaan vervangen.

Door de nieuwe regeling wil de Ierse regering voorkomen dat de banken moeten overgaan tot noodverkopen om hun kapitaalpositie te versterken. De vrees bestaat dat deze noodverkopen zullen leiden tot forse verliezen door afschrijvingen op bezittingen, waardoor de regering weer moet bijspringen.

Verliezen

Verder wil de Ierse regering dat de schuldeisers van Ierse banken mee gaan delen in de verliezen van die banken. Dit verklaarde Simon Coveney, de Ierse minister van Landbouw, zondag.

In aanloop naar de stresstests van Ierse banken wordt duidelijk dat de Ierse bankensector een groot bedrag nodig heeft om potentiële verliezen op te vangen.

Stresstests

Schattingen lopen uiteen van 20 miljard euro tot 27,5 miljard euro. Komende donderdag worden de uitslagen van de stresstests bekendgemaakt door de Ierse centrale bank. De Ierse overheid hoopt dat de ECB en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de harde opstelling van Ierland op prijs stellen en de rente op de leningen aan Ierland verlagen.

De EU is er juist op tegen om eigenaren van bankschulden mee te laten betalen. Hierdoor kunnen diezelfde schuldeisers hogere rentes gaan vragen aan andere landen zoals Spanje en Portugal.

Delicate discussies

“De komende twee tot drie weken gaan er een hoop delicate discussies worden gevoerd”, zei Coveney tegenover de Ierse televisiezender RTE.

De Europese Unie en het IMF maakten vorig jaar 85 miljard euro aan noodsteun vrij voor Ierland. Hiervan ging 35 miljard euro naar de banken in Ierland.