AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam wil de leegstand van kantoren in de stad aanpakken door pas een vergunning voor nieuwbouw op een toplocatie te geven als de projectontwikkelaar elders in de stad evenveel vierkante meters leegstand opruimt.

Dat zegt de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan in Het Financieele Dagblad. Projectontwikkelaars kunnen leegstand opruimen met sloop of door het betreffende pand een nieuwe bestemming te geven. De gemeente laat nu de haalbaarheid van de maatregel onderzoeken.

In de hoofdstad staat momenteel 17 procent van de kantoorruimte leeg. Herstel is voorlopig niet in zicht. Experts van ABN Amro vrezen zelfs dat in 2015 een kwart van alle kantooroppervlakte in Nederland leeg staat.

Melden

De Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest (grondzaken, GroenLinks) kondigde daarom in januari al een speciale verordening af. Eigenaren van bepaalde kantoorpanden die zes maanden leegstaan, moeten dat voortaan melden bij de gemeente. Doen ze dat bij herhaling niet, dan krijgen ze een boete van maximaal 7500 euro

Als een pand een jaar leegstaat, kan Amsterdam zelf een gebruiker voordragen. Daarbij valt te denken aan studenten, broedplaatsen voor kunstenaars of creatieve bedrijven of hotels. Weigert de eigenaar hieraan mee te werken, dan kan de gemeente een dwangsom opleggen.

De verordening geldt voor de gebieden Amstel III (in het stadsdeel Zuidoost) en Teleport (bij het station Sloterdijk.