SCHEVENINGEN - Waar de hotelsector over het algemeen goed is hersteld van de economische crisis, heeft het markante Kurhaus hotel in Scheveningen het nog steeds moeilijk.

Het vijfsterrenhotel heeft last van bezuinigingen in Den Haag, verloor grote klant Shell en moet het opnemen tegen het nieuwe Hilton-hotel in Den Haag.

''We hebben grote plannen om te renoveren om het product naar een hoger niveau te tillen'', zei Arco Buijs, de Nederlandse topman van Steigenberger Hotel Group waar Kurhaus onder valt, zaterdag.

De Kurzaal wordt aangepakt en kamers worden opgefrist. ''Dat moet eind dit jaar beginnen en in 2012 af zijn.'' Scheveningen is geen Amsterdam en moet het voor wat betreft hotelgasten voor een groot deel hebben van klandizie uit zakelijke en politieke kringen rond Den Haag.

Huisgast

''De markt in Den Haag heeft echt een klap gehad'', stelt Buijs. ''Het Kurhaus doet het wel beter dan de markt.''

Oliemaatschappij Shell heeft tegenwoordig eigen vergaderfaciliteiten, terwijl het bedrijf in het verleden huisgast was in het Kurhaus. Maar Steigenberger is geenszins van plan het op te geven met het Kurhaus. ''Het is een bijzonder gebouw op een mooie locatie, het blijft ook een vijfsterrenhotel'', verzekert Buijs.

Het van oudsher Duitse Steigenberger heeft sinds anderhalf jaar een nieuwe eigenaar, een investeerder uit Egypte. ''Zij willen de groep verder uitbreiden in Europa, ook in Nederland. Binnen een paar maanden denk ik daar nieuws over te hebben.''

Twee formules

Franchisegever Steigenberger kijkt daarbij naar zelfstandige hotels en nieuwbouwprojecten. ''Als zich een goede mogelijkheid voordoet, is een kleine keten ook een optie.''

De Steigenberger Hotel Group kent twee formules: de chique hotels onder de eigen merknaam en Intercity hotels, die zoals de naam al doet vermoeden, midden in de stad bij voorkeur bij stations zitten. ''Een kamer komt inclusief openbaarvervoerpas'', licht Buijs toe.

De meeste hotels van Steigenberger zitten in Duitsland en Oostenrijk. Verder heeft de groep er een aantal in Zwitserland, Egypte en momenteel één in Nederland, het Kurhaus.