Elke creatieveling kent het wel. Normaal gesproken komen de meest originele ideeën of ontwerpen zo naar boven borrelen, maar als je echt moet presteren, lukt het niet om de juiste draai te vinden.

Als ondernemer heb je het dan extra moeilijk. Je hele bedrijf hangt namelijk af van jouw creatieve ingevingen.

Een writer's block (of in mijn geval designer's block) kan enorm frustrerend zijn. Het lukt je niet om te presteren op de momenten wanneer het echt moet. Je zit achter je pc, helemaal klaar om te beginnen, maar op de een of andere manier lukt het maar niet om iets op papier te krijgen. Vervolgens stel je het werk maar uit of je probeert tevergeefs toch iets neer te zetten.

Consequenties

Werk je in loondienst? Dan is het uiteraard vervelend, maar de consequenties zijn nog te overzien (de meeste consequenties zijn namelijk voor de werkgever). Als je echter als zelfstandig ondernemer aan creatieve projecten werkt, dan moet je simpelweg presteren om je boterham te kunnen verdienen.

Hoe vervelend het ook is. Ik denk dat iedere ondernemer met een creatieve zaak hier weleens last van heeft. En als je er zelf geen last van ondervindt, dan heeft ongetwijfeld een van je werknemers met dit probleem te maken.

Laten varen

Ik heb zelf talloze manieren uitgeprobeerd om met een designer's block om te gaan. Een korte wandeling, werk uitstellen of mezelf belonen bij elke productieve stap. Ik heb zelfs ontspanningsoefeningen opgezocht om mentale barrières neer te kunnen halen.

Geen van deze oplossingen wilde baten. Tot ik laatst dacht: "Fuck it.. ik ga nu op de bank zitten en ik doe niets meer.." Ik griste gefrustreerd één van de niet gelezen vakbladen van een stapel en ging doelloos zitten bladeren.

Uitgerekend op dat moment kreeg ik inspiratie. Doelloos bladeren werd dus al snel post-its plakken en pagina's uitscheuren. Tenslotte heb ik alle ideeën naast elkaar gelegd en de beste gekozen. Om een lang verhaal kort te maken; Ik heb aan ‘gefrustreerd tijdschriften smijten’ een tevreden klant over gehouden.

Lag het aan de creativiteit die ik vond in het tijdschrift? Of lag het aan het feit dat ik besloten had te stoppen met het project? Ik denk het laatste.

Ontspanning

Een writer's block is niets meer dan een mentale of emotionele blokkade die ervoor zorgt dat je tijdelijk uit je normale denkpatroon raakt. Doordat ik voor mezelf had besloten om het project te laten varen, viel er een behoorlijke last van m'n schouders.

Dit zorgde weer voor wat rust in de bovenkamer en zo raakte ik terug in mijn normale denkpatroon. Voor ik het wist, kon ik weer verder met ondernemen en dat door die twee seconden ontspanning.

Realiseer je dat een block puur een mentale staat is waarin je verkeert. Wanneer je dit door hebt, heb je geen "new-age self-help rommel" met ontspanningsoefeningen of een korte wandeling nodig. Als je weet hoe een writer's block in elkaar steekt, haalt dat al de helft van de stress weg. Voor de andere helft blijft het leuk om gefrustreerd met tijdschriften te werpen!

Frank de Hek is oprichter van FTF Media, een bedrijf dat zich richt op Internet Marketing en Webdesign. Volg Frank ook via Twitter.