BRUSSEL - Portugal zal niet aankloppen voor noodsteun, ondanks de politieke en financiële crisis waarin het land verkeert. Dat heeft de vertrekkende Portugese premier José Socrates vrijdag gezegd na afloop van de Europese top waar de situatie in Portugal hoog op de agenda stond.

De druk op Lissabon om noodsteun aan te vragen nam toe nadat de regering woensdag was opgestapt omdat het parlement niet instemde met een nieuwe reeks bezuinigingen. Volgens Socrates is een steunaanvraag echter niet aan de orde. ''Portugal heeft geen financieel reddingsplan nodig en ik blijf dit volhouden om mijn land te verdedigen.''

''Ik weet wat dit betekende voor Griekenland en Ierland en ik wens mijn land niet hetzelfde toe. Portugal moet bewijzen dat het een land is dat zijn eigen problemen kan oplossen'', aldus Socrates.

Begroting

De premier zei verder dat Portugal de begrotingsdoelstellingen voor dit jaar zal halen. ''Alle maatregelen zijn ingevoerd. Ik begrijp dat een politieke crisis niet helpt, maar deze crisis zal Portugal niet afleiden van het nakomen van zijn verantwoordelijkheden.''

Op de financiële markten bestaat echter grote twijfel of Portugal zelfstandig door de crisis heen kan komen. De rente op Portugese tienjarige staatsleningen liep vrijdag op tot een recordniveau van meer dan 8 procent.

S&P

Ook kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft er weinig vertrouwen in dat Lissabon de problemen het hoofd kan bieden. S&P verlaagde vrijdag zijn kredietbeoordeling voor Portugal.

Op donderdag deed Fitch al hetzelfde. Vorige week verlaagde Moody's de kredietwaardigheid van Portugal.