AMSTERDAM – Ierse banken hebben waarschijnlijk 27,5 miljard euro extra kapitaal nodig. Dat blijkt vrijdag uit een rondgang van persbureau Bloomberg langs economen en analisten.

De afgelopen twee jaar heeft Ierland 46,3 miljard euro aan kapitaal in de banken geïnjecteerd.

De banken in het land, waaronder Bank of Ierland en Allied Irish Banks, zullen meer geld nodig hebben, na de derde ronde stresstesten die komende week op het programma staan.

De resultaten van die testen worden op 31 maart bekendgemaakt. De geraadpleegde economen en analisten zijn pessimistisch over de getallen die uit die stresstesten zullen rollen.

Scenario

In de stresstest is een daling van de huizenprijzen meegenomen van 60 procent vergeleken met de piek.

Ook wordt in het scenario rekening gehouden met een afname van het bruto binnenlands product van 1,6 procent voor dit jaar en een werkloosheidspercentage van 16 procent in 2012.

De Europese Commissie voorziet dit jaar een groei van het bpp van 0,9 procent bij een daling van de werkloosheid tot 12,7 procent in 2012.

Staatsbank

Anglo Irish Bank, die in januari 2009 werd genationaliseerd, wordt volgens de Ierse centrale bank niet onderworpen aan een stresstest.

Toch zal de overheid nog 3,4 miljard euro in de bank moeten steken, denken de analisten. Dat komt bovenop de 29,3 miljard euro die de regering al in de bank heeft geïnjecteerd.