AMSTERDAM - De Britse investeringsmaatschappij Oakley Capital heeft een meerderheidsbelang genomen in het Nederlandse Emesa, het bedrijf achter onder meer de website VakantieVeilingen.nl. Dat maakte Emesa vrijdag bekend.

Ook het management van Emesa brengt nieuw kapitaal in en heeft daarmee het resterende belang in handen. Met de kapitaalinjectie kan Emesa zijn Europese expansie financieren.

Eerder gaf directeur Marc Muller al aan dat het heil zag in uitbreiding naar het buitenland, aangezien het concept dat het bedrijf met VakantieVeilingen.nl in handen heeft uniek is in Europa.

Aanbieders van reizen, arrangementen en toegangskaartjes kunnen hun (rest-)producten veilen via VakantieVeilingen.nl. De klant die voor een vastgestelde tijd het hoogste bod plaatst, mag het product voor die prijs hebben. Door de prijs los te laten, kunnen aanbieders meer kaarten verkopen, aldus Muller.

Duitsland

Volgens de topman was er ''veel interesse'' van investeerders in Emesa. ''We hebben bij de selectie vooral gekeken of een investeerder ons ook kan ondersteunen in de Europese expansie.'' Oakley Capital heeft al ervaring met e-commerce activiteiten op de Duitse en Britse markt.

Emesa heeft nu concrete plannen om in de tweede helft van dit jaar in Duitsland van start te gaan. Daarna volgt Groot-Brittannië. ''Als het in Duitsland volgens plan loopt, kunnen we na zes maanden starten op de Britse markt. Maar deze planning is nog nattevingerwerk.''

Omzet

Bij het betreden van de Duitse markt wil Emesa zorgvuldig te werk gaan. ''De cultuur is anders en er is een ander kooppatroon in Duitsland. Hierop moeten wij ons aanpassen. Zo stellen Duitsers hoge eisen aan bijvoorbeeld de kwaliteit van een hotel. De vraag naar bungalows en campings is minder dan in Nederland, terwijl er meer vraag is naar kuuroorden en spa's.''

Vorig jaar verdubbelde de omzet van Emesa tot ongeveer 25 miljoen euro. De brutomarge was vorig jaar meer dan 13 miljoen euro. De totale waarde van de transacties via de diverse sites bedroeg meer dan 100 miljoen euro.

Vorig jaar zei topman Marc Muller in een interview met ANP dat de omzet in vijf jaar tijd wel eens zou kunnen vervijfvoudigen. ''Deze stijging kan nu nog sneller gaan'', zei hij vrijdag over deze voorspelling. Hij kon echter nog geen concrete langetermijnverwachting geven.