MÜNCHEN - Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de eigen economie is afgelopen maand licht gedaald. Dat bleek vrijdag uit de maandelijkse index voor het ondernemersvertrouwen van onderzoeksinstituut Ifo.

De index waarmee Ifo het vertrouwen meet, kwam in maart uit op 111,1. Dat was een fractie lager dan in februari toen de graadmeter op 111,3 stond.

Het vertrouwen hield ondanks de kleine daling beter stand dan verwacht. Economen hadden een achteruitgang tot 110,5 voorspeld.

De eerste

De daling van het producentenvertrouwen was de eerste na een periode van negen maanden waarin het optimisme tot recordhoogtes steeg. De sterke stijging van de olieprijs maakte aan die opmars voorlopig een einde.

De ondernemers zijn nog altijd zeer positief over de huidige economische omstandigheden, maar werden wat somberder over de toekomst.

Niet gebroken

De onrust in de Arabische wereld en de nucleaire zorgen in Japan hebben het vertrouwen van de Duitse ondernemers echter niet gebroken. Ondanks de kleine afname staat de Ifo-index nog altijd op een historisch hoog niveau.

De grootste economie van Europa staat er dan ook goed voor, stelde ING-econoom Carsten Brzeski in een reactie.

''De orderboeken zijn rijk gevuld en de honger naar Duitse goederen lijkt niet te stillen. Daarnaast neemt de werkgelegenheid toe en trekken de investeringen aan. Dan heb je het over een solide herstel.''