AMSTERDAM - De belasting- en accountancywereld is fel gekant tegen het afschaffen van pensioenopbouw in eigen beheer voor ondernemers. Dat stelt belastingadviseur Bart Bos, partner van accountants- en belastingadvieskantoor Baker Tilly Berk.

Verzekeraars lobbyen volgens Bos momenteel in Den Haag voor het afschaffen van de mogelijkheid om als ondernemer geld opzij te zetten via de eigen bv.

"Nu het economisch minder gaat en veel pensioenproducten in opspraak zijn geraakt willen verzekeraars dat ondernemers hun geld in een verzekeringsmaatschappij stoppen", stelt Bos. Het gaat naar schatting om 25 tot 50 miljard euro aan pensioengeld van directeuren.

Winkelnering

Directeuren-grootaandeelhouders (dga's), met minimaal tien procent van de aandelen, kunnen momenteel zelf kiezen hoe ze hun pensioen opbouwen. Een "verplichte winkelnering" bij verzekeraars zou volgens Bos een ernstige inperking betekenen van deze keuzevrijheid. Financieel analist Marcel Hooijmaijers, werkzaam bij dienstverlener Avensor, noemde de afschaffing van pensioen in eigen beheer deze maand al "vierdubbel gepakt worden".

Bos wijst op de discussie die een maand geleden werd aangezwengeld door hoogleraar Herman Kappelle, voorzitter van een commissie van fiscalisten die veranderingen binnen het pensioenstelsel in kaart brengt. Kappelle pleit daarbij voor het afschaffen van pensioen in eigen beheer. Deze hoogleraar, een voormalig werknemer van Aegon, is volgens Bos niet objectief en draagt volgens hem vooral de visie van de verzekeraars uit.

Voorlichten

Ondernemers moeten volledig voorgelicht worden, aldus de belastingadviseur, en vervolgens zelf bepalen wat ze doen, "in plaats van in het keurslijf van een verzekeraar te worden geperst". Bos: "Nu banken minder makkelijk geld uitlenen zie je dat veel ondernemers gebruik maken van de mogelijkheid om hun pensioenkapitaal te gebruiken om in hun bedrijf te investeren." 

Het risico van een faillissement blijft, erkent hij, maar "de rendementen bij pensioenverzekeraars zijn ook minder geworden".

Daarnaast kan het risico van een faillissement volgens hem beperkt worden door een aparte holding op te zetten waar het pensioenkapitaal in wordt ondergebracht. "En er blijven zaken die ondernemers moeten verzekeren, bijvoorbeeld een overlijdensverzekering voor een partner."

Uiteindelijk draait het bij een pensioen in eigen beheer om vrijheid, zegt Bos. "Je kan die 500 duizend euro die je als ondernemer apart hebt gezet bijvoorbeeld ook gebruiken om een huis in Frankrijk te kopen."