BRUSSEL - De EU-landen zetten Portugal steeds meer onder druk om een beroep te doen op het noodfonds voor de euro. Ook Nederland wil dat de Portugezen bij het noodfonds aankloppen. Een ingewijde heeft dat donderdag gezegd tijdens de EU-top in Brussel.

De Portugese regering is echter nog niet van plan om steun te vragen, hoewel ze er woensdag niet in slaagde haar bezuinigingsplannen door het parlement te krijgen.

Volgens premier José Socrates, die inmiddels is afgetreden, zijn ook de oppositiepartijen overtuigd van de noodzaak van de besparingen. Alleen over de invulling daarvan is verschil van mening.

Veel EU-landen vrezen dat Portugal er niet meer in slaagt op de kapitaalmarkt tegen aanvaardbare voorwaarden geld te lenen om zijn schulden te financieren.

De stabiliteit van de euro zou daardoor in gevaar kunnen komen. Maar of Portugal een lening vraagt uit het noodfonds, blijft uiteindelijk een autonome beslissing van het land zelf, aldus een bron.

Permanent noodfonds

Naar verwachting zullen de 27 EU-leiders het donderdag eens worden over de opzet van het permanente noodfonds, dat in 2013 in de plaats komt van het huidige vangnet. Het permanente noodfonds zal 500 miljard euro kunnen uitlenen. De EU-landen vullen het fonds met kapitaalstortingen en garanties. Hierover zijn eerder deze week afspraken gemaakt door de EU-ministers van Financiën. Duitsland wil daarin nog een wijziging aanbrengen, maar dat is volgens een betrokkene ,,een technisch detail''.