DUBLIN - De economie van Ierland is in het vierde kwartaal met 1,6 procent gekrompen ten opzichte van het derde kwartaal, toen er nog sprake was van 0,6 procent groei.

In heel 2010 daalde het bruto binnenlands product (bbp), de som van alle in Ierland geproduceerde goederen en diensten, met 1 procent. Dat heeft de Ierse overheid donderdag bekendgemaakt.

De Ieren gingen eerder uit van een lichte krimp met 0,3 procent voor heel 2010. Analisten rekenden gemiddeld op een min van 0,4 procent.

Bouw

De tegenvallende cijfers in het laatste kwartaal van vorig jaar zijn volgens Ronnie O'Tool, hoofdeconoom bij National Irish Bank, vooral te wijten aan zwakke consumentenbestedingen en de bouwsector.

''De consumentenbestedingen zijn in het vierde kwartaal nog verder afgezwakt tot het laagste niveau sinds het begin van de crisis. Ook de activiteiten in de bouw, met name in commercieel vastgoed, zijn verder verslechterd'', aldus O'Tool.

Schulden

Het land, overladen met schulden, ging de afgelopen drie jaar hard achteruit. In 2008 kromp de economie met 3,5 procent en in 2009 zelfs met 7,6 procent. Maar de centrale bank voorspelde eind januari dat de economische groei in de loop van dit jaar aansterkt en voorspelde een toename tot ruim 2 procent in 2012.

De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds hielpen Ierland vorig jaar november overeind met een, voor de Ieren vernederend, steunpakket van in totaal 85 miljard euro. Het was na Griekenland het tweede land in de eurozone dat een dergelijke internationale kapitaalinjectie ontving.

Recessie

Ierland - voorheen bekend als de Keltische tijger vanwege de onstuimige groei in de jaren negentig - belandde in 2008 als eerste land in de eurozone in een recessie. Het land kwam zwaar in de problemen doordat er miljarden in de financiële sector gepompt moesten worden om te voorkomen dat het banksysteem in elkaar zou storten.

De sector dreigde ten onder te gaan aan de gevolgen van de internationale financiële crisis en de ineenstorting van de Ierse huizenmarkt.