AMSTERDAM – Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de beoordeling van dertig kleine Spaanse banken verlaagd. Dit maakt de Amerikaanse kredietbeoordelaar donderdag bekend.

De beoordeling volgt op een eerdere verlaging van de kredietwaardigheid van de Spaanse regering. Verder zijn de kleine regionale Spaanse banken minder belangrijk geworden voor de gehele Spaanse bankensector, volgens Moody’s.

De kredietbeoordelaar beredeneert dat ze daardoor ook voor minder staatssteun in aanmerking komen en dit heeft gevolgen voor de kredietwaardigheid. De toekomstverwachting voor bijna de gehele Spaanse bankensector blijft negatief net zoals voor de Spaanse overheid.

De beoordeling van de grootste drie Spaanse banken (Banco Santander, BBVA en La Caixa) is niet veranderd.

Onrust

De degradatie komt even nadat de onrust op de financiële markten over de Portugese staatsschuld weer toeneemt. Het Portugese parlement blokkeert de bezuinigingsplannen van de regering onder leiding van premier José Sócrates.

De rente die Portugal moet gaan betalen als het nu geld wil lenen stijgt naar bijna 8 procent. Volgens marktkenners is dit niveau onhoudbaar. Een overheidsvertegenwoordiger betrokken bij het overleg van de eurozonelanden vertelde dat Portugal waarschijnlijk binnenkort staatssteun gaat vragen.

Twee maanden geleden verklaarde de Spaanse regering nog de positie van de regionale banken, de zogenaamde caja’s, te willen verbeteren. Deze banken krijgen rake klappen nadat de bubbel Spaanse huizenmarkt knapte.

Lees alles over de eurocrisis in het dossier