DEN HAAG - De aangescherpte kredietregels frustreren het herstel van de woningbouw. Na een extreem slecht 2009 heeft de verkoop van nieuwe woningen zich vorig jaar aardig hersteld. Maar de strengere regels zetten al weer een stevige rem op het herstel.

De Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB vreest voor 2011 voor een 'double-dip' bij de woningverkoop.

Instanties als de Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Nederlandsche Bank (DNB) en het Nibud zorgen voor een opeenstapeling van voorschriften, die het samen met de stijgende hypotheekrente voor consumenten lastiger maakt de hypotheek rond te krijgen.

Relatief prachtig

Dat stelde de NVB donderdag bij de presentatie van de Thermometer Koopwoningen, een halfjaarlijkse rapportage over de markt voor nieuwe koopwoningen. Daaruit blijkt dat 2010 ''een relatief prachtig jaar'' is geweest voor ontwikkelaars en de bouwers. Zij verkochten 25.700 woningen, 50 procent meer dan in 2009 en de hoogste procentuele groei ooit.

''De kans dat het herstel in 2011 doorzet, is beperkt'', aldus de koepelorganisatie. ''Veruit het beste kwartaal van de afgelopen twee jaar was het tweede kwartaal van 2010. Daar lijkt het voorlopig bij te blijven.''

De NVB verwacht dat de verkoop van nieuwe woningen dit jaar met 17 procent daalt tot 210.000. En dat ligt volgens de NVB niet aan de economie, want die groeit met 1,75 procent en ook niet aan de consument, want zijn vertrouwen is in jaren niet zo hoog geweest. ''Maar het heeft alles te maken met de flink aangescherpte kredietregels."

Rampzalig

De koepel verwijt instanties dat zij allemaal bezig zijn dingen te bedenken die zij logisch vinden, maar samen ''rampzalig'' uitpakken. Het is goed dat wantoestanden op de hypotheekmarkt, waar bij kopers tot wel acht keer hun bruto jaarsalaris konden lenen, zijn uitgebannen, aldus de NVB. Maar nu schiet het door naar de andere kant en zijn de regels te strikt.

Ook heeft het Nibud nieuwe berekeningen gemaakt die bepalen of iemand een hypotheek met nationale hypotheekgarantie kan krijgen. Veel mensen kunnen daardoor veel minder lenen. ''Middeninkomens, tussen de 33.000 en 40.000 euro per jaar, vallen nu mede door de Europese regels tussen wal en schip.

Zij verdienen volgens Brussel te veel voor een sociale huurwoning van 640 euro per maand, maar volgens de Nibudregels te weinig om een huis te kunnen kopen met een woonlast van 470 euro per maand.