AMSTERDAM - Volgens Samsung duurt het nog minstens tien jaar voordat autostereoscopische 3D-televisie commercieel rendabel wordt. De elektronicafabrikant wil eerst brilvrije 3D-schermen ontwikkelen, die minstens 32 kijkhoeken bieden. Verder zou de productie te duur zijn.

Samsung presenteerde onlangs op de FDP Expo nog een concept van een autostereoscopisch 3D-scherm, dat een laag vloeibaar kristal in plaats van lenticulaire lenzen bevat. Daardoor kan de display in een 2D-stand de volledige resolutie van het scherm weergeven, in tegenstelling tot potentieel concurrerende tv's van Toshiba en Sony.

De concept-tv biedt echter 'slechts' negen kijkhoeken, zo stelt Samsung tegenover Slashgear. Om met verschillende mensen in een woonkamer comfortabel naar een autostereoscopische 3D-tv te kijken, zijn volgens Samsung minstens 32 kijkhoeken nodig.

Doorvoersnelheden

Verder zou de fabrikant de productiekosten nog moeten terugbrengen en verzoekt het kabelbedrijven om hun infrastructuur op te waarderen voor hogere doorvoersnelheden.

Intussen is Toshiba in Japan sinds eind 2010 al begonnen met de verkoop van autostereoscopische 3D-televisies. Bij de Consumer Electronics Show eind januari kondigde het ook de komst aan van een brilvrij 3D-systeem waarbij de lenslaag, net als bij het prototype van Samsung, door een lcd is vervangen.