Het is hetzelfde als ‘lef’ en toch klinkt het beter, harder, scherper en dat is dus net wat we willen zeggen. Wat ons betreft ontbreekt het menig professional aan deze sterke term … ‘guts’.

Ook voor ons een eye-opener - om het nog maar eens in de Engelse termen te houden - toen we vorige week schreven over het ontbreken van creativiteit.

Naar aanleiding van de reacties op het artikel van vorige week willen we deze week iets meer schrijven over het ontbreken van lef. Het is vanzelfsprekend een samenspel van een creatieve geest die vervolgens iets gaat doen met het goede idee.

Het is het lef om, mogelijk tegen de stroming in, iets te ondernemen wat succesvol gaat worden. Hoewel een dergelijk proces uiteraard gepaard gaat met allerlei onzekerheden die de besluitvorming kunnen beïnvloeden.

Niet gelukt

Natuurlijk hoort daar ook bij dat het wel eens niet lukt en krijg je de kous op de kop. Of misschien is het zelfs wel zo dat een op de tien dingen lukt. Maar ‘that’s all in the game’. Bezit je niet het noodzakelijke lef dan komt die, mogelijk meesterlijke, creatieve geest niet verder dan de tekentafel thuis of blijf je al kabbelend meedeinen met de grote massa.

Niet dat daar iets mis mee is, maar dat is wel direct het verschil tussen de ondernemende mens (in de rol van zelfstandig ondernemer of als professional in loondienst) versus de zogeheten volger, de spreekwoordelijke volger.

Het mooie is wel dat beide type mensen nodig zijn om ondernemingen enerzijds van de grond te tillen en anderzijds in de lucht te houden. Daarmee geven we direct aan dat een succesvolle onderneming alleen kan renderen bij de schitterende diversiteit aan mensen die deze aardkloot rijk is.

Vervolgens is het de kunst van de leider, over die man/vrouw gaan we volgende week schrijven, om hier een soepel draaiend geheel van te fabriceren met als output een goed product of dienst.

Joint venture

Dat alles neemt niet weg dat de echte creatieve geest zijn/haar tijd (ver) vooruit is en vaak met een flinke dosis lef aan de slag moet om iets voor elkaar te krijgen. En als die creatieve geest dit niet in zich heeft, een joint venture aan moet gaan met een persoon die de benodigde dosis lef wel in zich heeft.

Een goed voorbeeld is Reinout Oerlemans. Een suffig kereltje in een soap zet zijn creatieve geest aan het werk en heeft ook nog een stevige dosis lef in zich. De uitkomst is bekend.

Het klinkt hard, maar degenen die het niet gaan redden zijn de mannen en vrouwen die alleen maar beren op de weg zien. Er zijn altijd redenen te bedenken om iets niet te doen, maar soms moet je iets gewoon doen om het te ervaren. Zelfs tegen beter weten in en zelfs dan is het een perfecte leerschool.

Immers, de succesvolle personen van nu hebben allemaal enig moment ergens een flinke plank gezien die het voorhoofd heeft geraakt. Ze hebben zich even over het voorhoofd gewreven, nagedacht wat er mogelijk fout is gegaan en zijn vervolgens doorgegaan…vaak met succes!

Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger zijn eigenaar van Janus Kizuna en oprichters van Stichting Legatio. Zij herstructureren bedrijven en bieden persoonlijke begeleiding aan ondernemers en particulieren. De organisaties zijn ook terug te vinden op Twitter.