OSS - De ondernemingsraad van MSD Organon in Oss ziet af van de rechtszaak die hij tegen het bedrijf had aangespannen bij de ondernemingskamer van de rechtbank in Amsterdam.

Met de bedrijfsleiding is afgesproken dat met de or, de raad van commissarissen en de vakbonden gezocht wordt naar alternatieven voor de drastische reorganisatieplannen. Dit heeft de or woensdag laten weten, een dag voordat de zaak bij de ondernemingskamer zou dienen.

Moederbedrijf Merck heeft laten weten dat het deze week de Advisory Board, waarin or, raad van commissarissen en bonden zijn vertegenwoordigd, opheldering zal verschaffen over het afwijzen van een overnamebod van een niet met name genoemde partij.

De raad krijgt de beschikking over cijfers en de motivatie van de afwijzing en heeft dan een week de tijd om Merck te adviseren.

Onderouwen

De or was samen met bonden en raad van commissarissen naar de rechter gestapt om dat af te dwingen. Die bepaalde eerder deze maand dat Merck moest onderbouwen waarom het bod was afgewezen.

De or heeft na deze toezeggingen nu bereikt wat hij wilde en vindt een rechtszaak bij de ondernemingskamer niet meer nodig. ''Ruimte voor overleg over alternatieven hoeven we nu niet meer via de ondernemingskamer af te dwingen.'' MSD-Organon is blij met dit ''verstandige besluit''.

Reorganisatie

De or had de zaak vorig jaar juli aangespannen, kort nadat MSD een reorganisatie had aangekondigd waarbij 2000 van de 4500 banen in Oss zouden vervallen. De or verweet het bedrijf dat het de raad niet voldoende bij het besluit had betrokken.

Inmiddels ligt er een alternatief reorganisatieplan waarbij in ieder geval een deel van de onderzoeksafdeling open blijft. In de oorspronkelijke plannen zou die helemaal verdwijnen en daarmee ook het werk van duizend hoogopgeleide onderzoekers.