
Positie Nederland in wereldhandel vervaagt
Ons land staat nu nog in de top 20 van landen die de handelsstromen in de lucht en over zee beheersen, maar over krap twintig jaar zal dat niet meer het geval zijn, blijkt uit een onderzoek dat de denktank van accountantsorganisatie PwC dinsdag naar buiten bracht.
PwC zette de belangrijkste handelsstromen op een rijtje. In 2009 kwam Nederland hier nog drie keer in voor: de handelstroom tussen ons land en Groot-Brittannië, de handelsstroom tussen Nederland en de VS en de handel met China.
Nederland
Economen van PwC voorspellen dat Nederland in 2030 naar de 23e plaats is afgedaald, en wel met de handel met China.
De meest verrassende nieuwe binnenkomer in de toekomstige top 20 is Nigeria. Deze snelle stijging past in het beeld van de afgelopen jaren waarin China de banden met Afrikaanse landen sterk aanhaalt, aldus de PwC-economen. China is volgens de economen het land dat in 2030 veruit het meest dominant zal zijn.
Rotterdam
Hoe dan ook blijft Rotterdam de belangrijkste haven van Europa. Zeker vanuit Duitsland, het Europese land dat naast het Verenigd Koninkrijk nog wel voorkomt in het staartje van 2030 van PwC, zullen een hoop goederen via de Nederlandse haven verscheept worden.
Volgens PwC is er weinig aan te doen dat de belangrijkste handelsroutes zich de komende jaren verleggen. Wel kunnen Nederlandse bedrijven daar op inspelen. ''Niet voor niets is een aantal Nederlandse reders al enige tijd succesvol actief op de lijn Azië-Afrika'', aldus PwC.
Bleker
Staatssecretaris Henk Bleker (Export) vindt dat we ons niet blind moeten staren op ranglijstjes. Dat ontwikkelde landen als Nederland marktaandeel verliezen is volgens hem een bekend verschijnsel en de groei van opkomende landen hoeft niet ten koste te gaan van ons land.
''De grotere mondiale handelsrol voor opkomende landen en ontwikkelingslanden moeten we verwelkomen. Ook de rest van de wereld profiteert ervan",' aldus Bleker. ''De handelsgroei biedt kansen voor Nederland als distributieland.
''De mondiale koek wordt alleen maar groter en Nederland kan er nog van eten ook",' aldus Bleker.