AMSTERDAM - De eerste stap in het herstellen van het zicht bij blinden is een feit. Een bedrijf uit Californië heeft toestemming gekregen om 's werelds eerste bionische oog in Europa te verkopen.

De prothese bestaat uit een implantaat op het netvlies. Door middel van een camera in een speciale bril worden prikkels van de buitenwereld als elektrische signalen naar het implantaat gestuurd. De cellen in het netvlies worden hierdoor geactiveerd, waardoor ze visuele patronen maken.

Het bionische oog, gemaakt door Second Sight, heet Argus II en wordt voor omgerekend 82.000 euro verkocht in Zwitserland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Op dit moment wacht het bedrijf goedkeuring af van de Amerikaanse Food and Drug Administration.

Zeldzame ziekte

Het bionische oog werkt voorlopig alleen nog voor mensen met de zeldzame ziekte Retinitis pigmentosa. Dit is een erfelijke oogaandoening waarbij het netvlies langzaam afsterft. Ongeveer één op de 4000 mensen lijdt hieraan. Argus II, zo stelt het Massachusetts Institute of Technology, laat patiënten weer objecten herkennen, mensen zien en bewegingen volgen.