UTRECHT - ASR Nederland heeft in 2010 een nettoresultaat geboekt van 317 miljoen euro. Dat is 24 procent meer dan in 2009, toen de winst uitkwam op 255 miljoen euro. Dit heeft de verzekeraar, die volledig in handen is van de Nederlandse staat, dinsdag bekendgemaakt.

De premieomzet is in vergelijking met een jaar eerder in 2010 met 4 procent gedaald tot 4,738 miljard euro. ASR heeft een kostenbesparing van 100 miljoen euro doorgevoerd. Om de winstgevendheid op niveau te houden is het volgens ASR nodig de kosten structureel verder te verlagen. Dat gebeurt door de efficiency verder te vergroten.

Volgens topman Jos Baeten laat het resultaat zien dat ASR ''financieel stevig staat en de stijgende lijn die in 2009 is ingezet, weet vast te houden''.

ASR blijft last houden van een krimpende markt en hevige concurrentie. ''De concurrentie is moordend en de markt krimpt, dus er wordt veel meer op prijs geconcurreerd. Dat zien we bij alle producten, zowel bij levensverzekeringen als bij schadeverzekeringen’’, aldus ASR-topman Jos Baeten, dinsdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

Koopsommen

ASR zag de premieomzet in 2010 in vergelijking met een jaar eerder met 4 procent dalen tot 4,738 miljard euro, in lijn met de ontwikkeling van de markt. ''Onze grootste zorg ligt bij koopsommen, waar op dit moment met verlies wordt ingekocht, en bij de schadeverzekeringsmarkt’’, aldus Baeten.

De Nederlandsche Bank (DNB) trok eind vorig jaar aan de bel bij autoverzekeraars om te waarschuwen voor de financiële risico's van te lage premies. Een aantal van hen kwam in de financiële problemen doordat deze niet kostendekkend waren.

ASR zag zich vorig jaar al genoodzaakt de premies voor autoverzekeringen te verhogen, net zoals veel andere verzekeraars. Het concern sluit een verdere verhoging dit jaar niet uit.

Het verzekeringsconcern onderzoekt nu of het acceptatiebeleid aangescherpt moet worden, of er gestopt moet worden met sommige activiteiten, of dat de premies opgeschroefd moeten worden. ''Daarover hebben we nog geen conclusie getrokken voor dit jaar'', aldus Baeten.

Privatisering

Wanneer de voormalige Fortisdochter, sinds oktober 2008 in handen van de Nederlandse staat, geprivatiseerd zal worden, is nog onbekend.

''Zoals aangegeven door de aandeelhouder heeft ASR Nederland voortgang geboekt om klaar te zijn voor privatisering. De gedachten van de aandeelhouder gaan in eerste instantie uit naar een beursgang, maar ook andere vormen van verkoop worden niet uitgesloten. Alle strategische en financiële opties worden opengehouden'', aldus de ASR-directeur.

Volgens Baeten is het wachten op duidelijkheid over Europese regelgeving omtrent de kapitaalseisen voor financiële instellingen. Ook moet er een 'track record' opgebouwd worden. ''We zijn nog maar net los van Fortis. ''We zijn nu bijna twee jaar bezig geweest om dat te verwerken en we moeten laten zien dat we een stabiele partij zijn'', aldus de topman.

Ook moet de waardering van verzekeraars eerst naar een ''normaal niveau'' stijgen. ''Die is op dit moment gewoon te laag'', stelt Baeten.