AMSTERDAM - De Nederlandse scheepsbouwer IHC Merwede en de Belgische baggeraar Deme storten zich op de winning van grondstoffen als koper, fosfaat en goud uit de bodem van de oceanen.

De maritieme bedrijven hebben hiervoor een nieuw bedrijf opgericht, vertelt de bestuursvoorzitter van IHC Merwede, Goof Hamer, tegen het Financieele Dagblad.  De tijd is er rijp voor zegt hij, vooral omdat grondstoffen schaarser worden.

Vanaf een kilometer diepte zouden de interessantste mineralen te vinden zijn. De joint venture, die een investering van 'enkele miljoenen' krijgt, zou binnen drie jaar moeten leiden tot de eerste diepzeemineralen. 

Techniek

Volgens Deme-topman Alain Bernard is de techniek om op grote diepte grondstoffen te oogsten inmiddels ver genoeg. De beide bestuursvoorzitters willen de eerste combinatie vormen die zowel de technologie levert als de daadwerkelijke winning van kostbare delfstoffen, waaronder ook zilver en ijzererts.

IHC Merwede en Deme proberen nu mijnbouwers over te halen om met hen in zee te gaan. De eerste contracten over haalbaarheidsstudies zouden al zijn getekend, onder meer voor projecten in Azië, Australië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten.