AMSTERDAM - Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen heeft negen boegbeelden aangewezen voor de topsectoren die deze kabinetsperiode voor in totaal 1,5 miljard euro extra aan investeringen krijgen.

De negen teams krijgen ieder naast een boegbeeld uit de sector, een wetenschapper, een topambtenaar en een innovatieve MKB’er die samen hun ‘cruciale’ sector gericht moeten gaan versterken.

Volgens Verhagen gaat het om mensen met een uitstekende staat van dienst en een breed netwerk in deze sectoren. "Zij hebben samen met de mkb’ers en de wetenschappers de kracht en zwaarte om een concreet actieplan neer te leggen met de kansen en knelpunten per sector. Zo zorgen we ervoor dat die sectoren kunnen blijven uitblinken”, aldus Verhagen.

De complete lijst:

Creatieve industrie: Victor van der Chijs
Victor van der Chijs is managing partner van bureau OMA en lid van de Raad van Toezicht van Kennisland. Van der Chijs studeerde rechten en voltooide postdoctorale opleidingen aan de Amsterdam School of International Relations en INSEAD. Hij was werkzaam bij ING en bekleedde verschillende management functies bij de Schiphol Group, in Nederland en in de VS. Van der Chijs is sinds 2005 managing partner van OMA.

Logistiek: Leo van Wijk
Van Wijk is voorzitter van het Strategisch Platform Logistiek. Van Wijk studeerde Econometrie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1971 trad hij in dienst bij de KLM. Hij bekleedde er verschillende functies. In 1997 werd van Wijk presidentdirecteur van KLM. Van 2007 tot 2009 was hij vice-voorzitter van het uitvoerende comité KLM/Air France. In 2009 verruilde hij deze positie voor die van vicevoorzitter van de raad van commissarissen van Air France-KLM.

Tuinbouw: Timo Huges
Algemeen directeur van FloraHolland. Huges studeerde Bedrijfskunde in Groningen. Na werkstages bij Unilever en Twijnstra Gudde ging hij in 1992 aan de slag bij Frans Maas. Hij bekleedde bij Frans Maas verschillende, voornamelijk commerciële functies. Voor zijn vertrek naar Bloemenveiling Aalsmeer 2006 was hij vice-president van Frans Maas. In 2008 fuseerden FloraHolland en de Verenigde Bloemenveilingen Aalsmeer.

Agrofood sector: Cees 't Hart
Cees ’t Hart is CEO van FrieslandCampina. ’t Hart studeerde sociale wetenschappen aan de Universiteit van Leiden. In 1984 startte hij zijn loopbaan als management trainee bij Unilever. Hij bekleedde diverse functies bij Unilever, waaronder leidinggevende functies in Italië, Polen en Hongarije. In 2008 werd hij benoemd als directievoorzitter van Friesland Foods. Na de fusie met Campina werd hij CEO van FrieslandCampina.

Life sciences: Roel Fonville
Fonville studeerde chemie in Groningen. Hij startte zijn carrière in 1979 in de R&D van Philips-divisie Elcoma. Hij werkte in verschillende functies bij Philips Semiconductors in Nijmegen, Philips Stadskanaal en Philips Components. Tot 2009 was Fonville Senior Vice President en voorzitter van het bestuur van Philips Medical Systems. Sinds 2010 is Fonville zelfstandig adviseur en eigenaar van Fonville Consultancy.

Energie: Jeroen van der Veer
Jeroen van der Veer is voorzitter van het Platform Bèta Techniek. Van der Veer studeerde werktuigbouwkunde en economie. In 1971 trad hij in dienst van Shell, waar hij tal van functies bekleedde in onder andere Nederland, Verenigd Koninkrijk, Afrika en de Verenigde Staten. Van 2004 tot 2009 was hij CEO van Shell. 

Water: Koos van Oord
Koos van Oord is lid van de Deltacommissie, en lid van de Raad van Commissarissen van Van Oord. Van Oord volgde de HTS in Utrecht en een MBA opleiding in Lausanne. Hij startte in 1973 bij familiebedrijf Van Oord, waar hij functies bekleedde in onder andere Spanje, Mexico, Latijns-Amerika en het Verre Oosten. Koos van Oord was van 1995 tot eind 2008 directievoorzitter van Van Oord ACZ en het huidige Van Oord.

Chemie: Rein Willems
Rein Willems is sinds 2007 lid van de CDA-fractie in de Eerste Kamer. Daarvoor was hij president-directeur van Shell Nederland BV. Willems studeerde chemische technologie aan de Technische Hogeschool Delft. Hij startte zijn loopbaan bij Shell in 1969 als fabrieksingenieur. Hij bekleedde tal van functies bij Shell in onder andere Australië, het Verenigd Koninkrijk, Nederland , Brazilië. Hij was president van Shell Philippines en executive vicepresident bij Shell Chemicals in Londen en Singapore.

High Tech sector: Amandus Lundqvist
Amandus Lundqvist is voorzitter van SURF en van het High-Tech Systems Platform (HTSP). Lundqvist studeerde weg- en waterbouwkunde aan de Hogere Technische School te Rotterdam. Hij begon zijn carrière in 1968 bij IBM, alwaar hij van 1992 tot 2001 de functie vervulde van Algemeen Directeur en Voorzitter van de Directie. Van 1 september 2002 tot 1 mei 2010 was hij voorzitter van het college van bestuur van de TU Eindhoven.

Tot slot is Sjoerd van Keulen, voorzitter van het Holland Financial Centre en daarvoor topman van SNS Reaal Groep, aangewezen als een overkoepelend boegbeeld voor het aantrekken van meer internationale hoofdkantoren.

De ondernemers en onderzoekers moeten zelf aangeven welke doelen ze zichzelf stellen en hoe de overheid de negen topsectoren kan faciliteren, stelt het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Hierbij moet, meer dan voorheen, worden gekeken naar zaken als overbodige regels, infrastructuur, knelpunten in het vakonderwijs en hoe er in de sectoren gezorgd kan worden voor meer snelle groeiers en starters.

Besteden

De teams kunnen verder voorstellen indienen hoe de 1,5 miljard euro die voor de topsectoren beschikbaar is zo effectief en doelmatig mogelijk kan worden besteed. Voor alle (mkb-)ondernemers komt er daarnaast meer durfkapitaal voor innovatieve projecten, worden de belastingen verlaagd (WBSO, Vpb) en wordt de regeldruk fors verminderd.

De verschillende topteams brengen medio juni advies uit aan de minister over de ambities en de benodigde acties voor de sector. De overige leden van de teams worden binnenkort bekend.