EINDHOVEN - Een liter euro ongelood kost dinsdag aan de pomp voor het eerst in de geschiedenis meer dan 1,70 euro, weer een nieuw record. Dat meldde consumentencollectief UnitedConsumers maandag.

De gemiddeld landelijke adviesprijs bereikte vrijdag al een record, maar bleef toen net onder de psychologisch belangrijke grens van 1,70 euro. Met de nieuwe prijs kost een liter ongelood al ruim 1 cent meer dan het record uit juni 2008. Toen kostte een liter 1,692 euro.

De dieselprijs bedraagt dinsdag 1,419 euro per liter. De hoogste prijs die we aan de pomp betaalden voor een liter diesel was 1,503 euro in juli 2008.

Onrust

Sinds het begin van de onrust in de Arabische wereld zijn de olieprijs en de daaraan gekoppelde brandstofprijzen bezig aan een opmars.

De olieprijzen stegen maandag opnieuw vanwege de aanhoudende gevechten in Libië en de onrust in andere Arabische landen. De prijs van een vat Brentolie steeg met 0,8 procent tot 116,85 dollar. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie ging met 1,2 procent omhoog tot bijna 105,74 dollar.