Vrouwen uit het Iganga district in Oeganda verkopen zelfgemaakte sieraden zodat ze een eigen inkomen hebben. De maïsproductie loopt al jaren terug, reden voor de organisatie Bead for Life om zich in dit gebied te vestigen.

Bead for Life werkt samen met het zogeheten 'epicentrum', een gemeenschapscentrum opgezet door The Hunger Project. Het centrum huisvest een geboortekliniek, een apotheek, een school, een opslagruimte voor de oogst en een lokale bank.

Deze door de overheid erkende bank financiert kleine ondernemingen. Een lening van 100.000 shilling, zo’n 30 euro, is vaak al voldoende voor de eerste stap naar zelfredzaamheid.

Dit is de zesde aflevering van Aid or Trade?, een serie over verantwoorde ondernemersinitiatieven in Afrika. Uitgangspunt: hulp is niet langer slechts een kwestie van geld overmaken of goederen verschepen, het is meer en meer een kwestie van het opzetten van duurzame bedrijven.

In elk van de 20 video's - elke week een nieuwe - komt een kansrijk of succesvol project in Afrika aan bod, veelal een samenwerking tussen partijen in de publieke en private sector.

Aid or Trade wordt geproduceerd door Africa Interactive en is mede mogelijk gemaakt door NCDO en FMO. Africa Interactive werkt met een groot netwerk van Afrikaanse mediaprofessionals, het camerawerk en de interviews zijn door lokale reporters uitgevoerd.