AMSTERDAM - De Bloodhound raketauto die nu in de maak is moet een snelheidsrecord vestigen. Voor de bestuurder is een brandwerend pak gemaakt dat bestendig is tegen extreem hete vlammen.

Het pak moet bestaan uit drie lagen brandwerend materiaal en een speciaal weefsel, dat de drager beschermt tegen vlammen. Eén laag is voldoende om de drager te beschermen tegen vuur van 1100 graden Celsius voor zeven seconden. Twee lagen zouden dit verlengen tot twaalf seconden. De resultaten van drie lagen zijn nog niet bekend.

De draden van het weefsel kunnen niet in brand vliegen. Door een nieuw naaisysteem houdt het pak koude lucht vast zodat het nog meer hitte kan weerstaan.

Brandwonden

Onderzoekers stellen dat de drager hoogstwaarschijnlijk tweedegraads brandwonden zal oplopen. Toch zijn reguliere brandwerende pakken ook niet veilig genoeg bij temperaturen boven de duizend graden. De drager zou dan binnen vijf seconden fatale brandwonden oplopen.

Het prototype van het pak was in eerste instantie bedoeld voor de brandweer, maar er wordt nu ook onderzocht op welke manier het weefsel gebruikt kan worden in de autosport. De Bloodhound raketauto moet een snelheid van 1600 kilometer per uur halen.