AMSTERDAM – Kredietbeoordelaar Moody’s heeft de waardering van Griekenland verlaagd. Dat maakt het bureau maandag bekend.

Moody’s verlaagt het oordeel van Ba1 naar B1 vanwege ‘negatieve vooruitzichten’. Het is de eerste van de drie grote kredietbeoordelaars die de Griekse staatsobligaties als speculatief aanmerkt.

Griekenland ontving in de eerste helft van 2010 voor zo’n 110 miljard euro steun van de Europese lidstaten en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Ambitieus

Sindsdien voert het land bezuinigingen door om de overheidsfinanciën te stabiliseren. Moody’s noemt de Griekse hervormingen in een verklaring ‘zeer ambitieus’ en voorziet flinke risico’s als de plannen worden ingevoerd.

Het Zuid-Europese land blijft moeite houden met het innen van belastingen, meldt Moody’s. Het gevaar dat de schuld in 2013 geherstructureerd moet worden ligt dan ook op de loer.

Dubieus

Athene noemde de maatregel in een reactie ''totaal ongerechtvaardigd''. Volgens het Griekse ministerie van Financiën weerspiegelt de verlaging door Moody's niet de huidige omstandigheden in het land.

Volgens de minister zegt de beslissing van Moody's ''meer over de dubieuze beweegredenen van kredietbeoordelaars dan over de staat van de Griekse economie''.