AMSTERDAM - Zweedse studenten hebben een duurzame oplossing gevonden voor de verstopping die de waterhyacint in Lake Victoria in Kenia veroorzaakt. Zij maakten van de waterplant biologisch afbreekbaar maandverband.

De zeer snel groeiende waterhyacint vormt een probleem voor de ecologische en economische balans in een gebied. Licht dringt door de plant niet meer door tot bij andere waterplanten en vissers raken met hun boot verstrikt in de wortels.

Studenten van de Chalmers University of Technology uit Göteborg moesten een oplossing verzinnen voor dit probleem. Waar normaal de waterhyacint bestreden wordt met snuitkevers of gerecycled wordt tot compost, bedachten de Zweden een ander gebruik voor het overschot aan waterplanten.

Bananenblad

De studenten maakten van de vezels van de waterhyacint goedkoop maandverband voor de lokale vrouwen. Doordat er alleen gebruik is gemaakt van de plant is het maandverband, genaamd de Jani, volledig biologisch afbreekbaar.

Menstruatie vormt voor Afrikaanse vrouwen is een groot probleem. Bij gebrek aan goed en goedkoop maandverband lopen zij kans schooldagen te missen, als er al de mogelijkheid is naar school te gaan. Vorig jaar was er ook al een alternatief voor maandverband in Afrika bedacht in de vorm van bananenbladeren.