AMSTERDAM - Apple is opnieuw uitgeroepen tot het meest bewonderde bedrijf ter wereld. Dat blijkt uit de ranglijst van Fortune, die het zakenblad voor de veertiende keer publiceerde in samenwerking met onderzoeksbureau Hay Group.

Apple staat voor het vierde jaar op rij op nummer een en dat komt voornamelijk doordat het bedrijf met zijn nieuwe producten de lat voor concurrenten steeds hoger legt, zo meldt Fortune.

Op de tweede plaatst staat internetbedrijf Google. Berkshire Hathaway, het investeringsfonds van miljardair Warren Buffet, staat op plaats drie, luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines op plaats vier.

De top tien wordt verder gevuld met Procter & Gamble, Coca-Cola, Amazon.com, FedEx, Microsoft en McDonald's.

Shell en TNT

Nederlandse bedrijven komen niet voor in de top vijftig. Wel noteert Shell een tweede plaats in de lijst van meest bewonderde petroleumbedrijven. TNT bezet een vierde plaats in de categorie bezorging, Akzo Nobel een zesde plaats in de categorie chemicaliën en Philips een zevende plaats in de categorie elektronica.

Uit het onderzoek blijkt dat 88 procent van de meest bewonderde bedrijven innovatie hoog op de agenda heeft staat. Voor andere bedrijven is dat percentage slechts 79 procent.

Opkomende markten

79 procent van de bedrijven in de top vijftig heeft een bijzondere focus op opkomende markten en 94 procent is bereid om risico's te nemen. Bij andere bedrijven zijn die percentages respectievelijk 59 en 77 procent.

De in de ranglijst genoteerde bedrijven maken daarnaast vaker de beloning afhankelijk van de prestaties en vragen werknemers vaker om input voor de verhoging van de efficiency in vergelijking met bedrijven die niet genoteerd zijn.

Voor het onderzoek ondervoeg Hay Group ruim 15.000 topmanagers, directeuren en financieel analisten om bedrijven te beoordelen en hen te vergelijken met andere organisaties.