AMSTERDAM - Crowd financing is het financieringsmiddel van de toekomst, denkt Mark Hillen. Samen met Willem des Tombe bedacht hij: WeKomenErWel, een platform dat startende ondernemers de mogelijkheid biedt geld in te zamelen voor hun nieuwe onderneming.

Hillen en zijn compagnon constateerden een probleem. "Nederland blijft maar dalen op de innovatieladder", zegt hij. "Dat ligt niet alleen aan banken die niet zouden willen investeren in nieuwe bedrijven, maar ook aan de strengere procedures en richtlijnen waaraan ze moeten voldoen."

Hillen was tot een paar jaar geleden partner bij Accenture, zijn zakenpartner Des Tombe werkte bij ABN Amro. "Hij zag heel goed wat voor dingen er wel en niet gefinancierd werden. Veel leuke plannen kwamen niet van de grond, omdat ze de financiering niet rond konden krijgen. Wij zochten naar een manier om die bedrijfjes te kunnen helpen."

25.000 euro

Die manier werd stichting WeKomenErWel, het eerste Nederlandse platform waarbij alle soorten starters kunnen aankloppen. De stichting helpt hen vervolgens om geld - minimaal 25.000 euro - via leningen of investeringen van particulieren binnen te krijgen.

Hillen en Des Tombe onderzoeken eerst met de ondernemer of er draagvlak is voor het plan. "Het is belangrijk dat de ring rondom de ondernemer zijn vertrouwen uitspreekt en wil investeren, dan volgt er vanzelf een grotere groep."

Een ondernemer die niet zeker is van zijn zaak, zal niet zo snel aankloppen bij WeKomenErWel, denkt Hillen. "Het is een grote stap om dit te gaan doen. Als je wordt afgewezen bij een bank, weten mensen dat niet. Nu kom je ermee in de openbaarheid."

"Wij beoordelen niet of de onderneming zelf succesvol kan worden, wij hebben geen verstand van alle bedrijfstakken. Maar we adviseren wel: zorg voor een comité van aanbeveling en een raad van advies."

Aandelen of een lening

Vervolgens wordt er gekeken of er aandelen moeten worden verkocht, of dat het geld in de vorm van een lening wordt binnengehaald.

Hillen: "Een kapper die een eigen zaak wil beginnen, zal het geld lenen en rente betalen. Maar een student uit Delft die een uitvinding heeft gepatenteerd heeft geen geld om rente te betalen. Die geeft aandelen uit en hoopt daar dan na een aantal jaar dividend over te kunnen betalen."

Contracten

WeKomenErWel helpt bij de hele juridische afhandeling van het financiële gedeelte. Investeerders kunnen er dankzij een dichtgetimmerd contract van op aan dat de ontvanger het geld gebruikt voor het beloofde doel. Ook hoeven ze pas te betalen als zeker is het dat het volledige bedrag wordt opgehaald.

"Als je deze contracten als ondernemer zelf moet gaan regelen met een notaris ben je heel veel geld kwijt", zegt Hillen. "Bij ons is het goedkoper omdat wij dat maar een keer hebben hoeven doen."Hillen en Des Tombe krijgen voor hun diensten een percentage van het opgehaalde geld. Ze komen daarmee uit de kosten.

AFM

Des Tombe en Hillen zijn een klein jaar bezig geweest met het uitzoeken van wat precies de mogelijkheden waren met hun platform. Daarvoor hadden ze contact met de Autoriteit Financiële Markten.

Hillen: "Er is veel onduidelijkheid en rook. Voor sommige activiteiten heb je vergunningen nodig, wij moesten een modus vinden waardoor we buiten dat soort regels zouden vallen." De twee mogen bijvoorbeeld nadrukkelijk niet adviseren om in een van de bedrijven die via WeKomenErWel vermogen willen binnenhalen te investeren, om buiten de Wet Financieel Toezicht te vallen.

Op dit moment staan er twee projecten op de site van de stichting en wordt er overlegd met een heel aantal geïnteresseerde partijen. BrandMission, een nieuwe winkelformule naar een idee van Lonneke Verbunt, heeft al een plekje op de site. Verbunt heeft 80.000 euro nodig om haar eerste filiaal te openen.

"Zij heeft nu al 30.000 euro opgehaald", zegt Hillen. "Op basis van het vertrouwen dat ze heeft gekregen, heeft de bank nu toegezegd ook een deel te willen financieren."

Risico

"Ons streven is dat deze manier van financieren normaal wordt. Als particulier moet je je realiseren dat je van de bank 2 procent rente krijgt voor jouw spaargeld en dat die het voor 9 procent weer uitleent aan een ondernemer. Als je het risico aandurft, kun je het ook direct aan een ondernemer uitlenen en 5 procent rente krijgen."

Hillen benadrukt dat hij zijn platform niet ziet als een alternatief voor een bank. "Door deze manier van werken creëer je meteen draagvlak. Het is een vorm van marketing. De mensen die het initiatief van Lonneke steunen zullen ook haar eerste klanten zijn. De opbrengst voor de ondernemer is dus meer dan alleen maar geld."