Soms is het moeilijk om de juiste keuzes te maken als het gaat om software. Er is heel veel aanbod en dat maakt de keuze ook niet makkelijker. Mijn eigen voorkeur gaat echter uit naar online (webbased) software.

Software die u gewoon kunt openen in uw browser (bijvoorbeeld Internet Explorer of Firefox) en waar u verder helemaal geen omkijken naar heeft. De vraag is: wat is wijsheid?

Reguliere software heeft zijn nut bewezen in de afgelopen jaren. Het komt de meeste mensen die werken op kantoor wel bekend voor: er wordt vandaag aan het systeem geknutseld, dus morgen en overmorgen werkt er niets meer. Dat is het nadeel van reguliere software: individueel beheer. Iedere computer moet individueel beheerd worden.

Cloud computing

Cloud computing biedt een hoop voordelen, bijvoorbeeld dat niet alles meer afhankelijk is van online software. Een nadeel hiervan is weer dat u geen zicht heeft op de veiligheid van uw gegevens. Het is tenslotte niet de bedoeling dat een hacker zomaar in uw financiële gegevens kan komen.

In feite kunnen we concluderen dat er drie factoren zijn die meespelen in het verhaal: kosten, functionaliteit en veiligheid. Zelf bied ik ook online software aan (dus misschien ben ik bevooroordeeld) en ben ik dagelijks bezig om tegen dezelfde kosten méér functionaliteit en veiligheid te bieden. Dat is wel eens lastig.

Risico

Het grootste probleem bevindt zich – helaas – in de beveiliging. Het is geen probleem wat men alleen heeft met online software, maar ook met reguliere offline software. Zodra uw computer direct of indirect in verbinding komt met het internet, bestaat er een vergroot risico.

Dat is geen reden om het hele bedrijfsnetwerk lam te leggen, maar het is wel een goede om in het achterhoofd te houden. Het in kaart brengen van mogelijke gevaren kan veel voor u en uw bedrijf betekenen, omdat je op z’n Vlaardings gezegd ‘achteraf altijd een koe in z’n reet kijkt’. Waarom de put pas dempen als het kalf verdronken is?

Het voordeel van reguliere software is dat het vaak veiliger is. Het nadeel van cloud computing is eventueel veiligheid en hetzelfde geldt voor webbased software. Maar het veiligheidsrisico ligt dan vaak eerder bij de cliënt (oftewel u) dan bij de server.

Privacygevoelige data

Zelf ben ik altijd bezig om de veiligheidsrisico’s zo klein mogelijk te maken. Bij de minste of geringste afwijking in de verwachte data wordt er geen privacygevoelige data weggegeven. Die veiligheid biedt niet ieder systeem en daarom loont het zeker de moeite om goed te kijken of u met een aanbieder in zee wilt.

Ook biedt het geen garantie om met de gevestigde orde in zee te gaan, die gaan misschien nog wel minder secuur om met uw gegevens dan de kleinere aanbieders.

Heeft u een stuk software dat u wilt vervangen, dan wens ik u heel veel succes. Het is een lastig karwei en zelf heb ik bijna nooit de keuze hoeven maken. Als ik ook maar enigszins de kans zag, ging ik het zelf bouwen! Dan weet je tenminste waar je aan toe bent…

Edwin Dijk is directeur/eigenaar van Sitix IT Innovations, een automatiseringsbedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in online communicatie en optimalisatie van bedrijfsprocessen. Volgen via Twitter? Dat kan.