Microsoft komt pas tegen het einde van de zomer van 2012 met een besturingssysteem voor tablets. De testversie van die nieuwe Windowsversie komt beschikbaar aan het einde van dit jaar.

 

“Als 2011 het jaar is van de tabletoorlog, dan trekt Microsoft wel verschrikkelijk laat naar het slagveld”, zegt Michael Gartenberg, analist van Gartner, tegen Business Week. “Dit is niet de positie waarin je (als Microsoft) wilt zitten.”

Microsoft is volop bezig het bestaande Windows 7 te optimaliseren voor gebruik via aanraakschermen en de eerste tablets met dat besturingssysteem zijn al op de markt of komen er snel aan.

Onder meer Fujitsu heeft tijdens de CeBIT een Win7-tablet laten zien. Het Nederlandse Ambiance Technology (AT) heeft eveneens gekozen voor Win7 op een tablet.

Windows 8

Het besturingssysteem dat Microsoft aan het maken is voor tablets, heeft van Business Week geen versienummer meegekregen. Onbekend is dus of het gaat om Windows 8 of om een aparte tabletversie. Windows 8 staat in ieder geval eveneens op de rol voor release in de zomer van 2012, schrijft financieel persbureau Bloomberg.

Business Week ziet het duister in voor Microsoft omdat tegen de tijd dat het bedrijf een goedwerkend besturingssysteem voor tablets op de markt kan zetten, Apple waarschijnlijk al met zijn derde generatie iPads op de proppen komt.

Ook de tweede en derde generatie Android-apparaten zijn er dan, zegt Gartenberg. Dit jaar komen er al zo’n honderd verschillende tablettypes op de markt.

De tablets vreten wel aan de groei van notebooks, zo blijkt uit de herziene voorspellingen van Gartner voor de notebookverkopen voor dit jaar. Eerder werd gedacht aan een groei van 15,9 procent, maar dat is naar beneden gesteld tot 10,5 procent.