WASHINGTON - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in februari met 192.000 banen gegroeid ten opzichte van een maand eerder. Dat is het hoogste niveau sinds mei vorig jaar.

De werkloosheid daalde tot 8,9 procent, de laagste stand in bijna twee jaar. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

De banengroei in de VS, exclusief de landbouwsector, viel iets beter uit dan verwacht. Economen gingen in doorsnee uit van een toename met 185.000 banen. De banengroei in januari werd herzien tot 63.000, van een eerder gerapporteerde stijging van slechts 36.000 arbeidsplaatsen.

Januari

De werkloosheid in de VS bedroeg in januari 9 procent van de beroepsbevolking. Economen dachten dat de werkloosheid in februari zou oplopen tot 9,1 procent.

De nieuwe banen in februari ontstonden allemaal in het Amerikaanse bedrijfsleven. Daar steeg de werkgelegenheid met 220.000 banen, tegen een herziene groei van 68.000 in januari. Bij de dienstensector was vorige maand sprake van een groei van 152.000 arbeidsplaatsen en de industrie zag het aantal banen met 70.000 toenemen.

Overheid

Bij de Amerikaanse overheid nam het aantal banen in februari met 30.000 af. Dat kwam onder meer door de bezuinigingen bij lokale overheden en de staten. Sinds het begin van de recessie werden ruim acht miljoen Amerikanen werkloos.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, pompte enorme bedragen in de economie om de werkloosheid tegen te gaan. Economen denken dat de werkloosheid pas echt zal dalen als de banenmarkt zes tot negen maanden achtereen sterke groei laat zien.